Infravärmare som hänger i tak

Hur mycket el drar en infravärmare?

Infravärmare är en klassisk lösning för att värma upp uteplatser, balkonger och trädgårdar under de kyliga kvällarna. Men hur mycket el drar egentligen en infravärmare på en kväll? Och vad innebär det för din elräkning? I den här artikeln går vi igenom de viktigaste faktorerna att tänka på. Extra viktigt blir det att tänka på eftersom elpriserna har blivit alltmer volatila


Vad är en infravärmare?


En infravärmare använder infraröd strålning för att värma upp föremål och människor, snarare än luften. Detta gör dem effektiva utomhus eftersom värmen inte försvinner lika lätt som med en traditionell värmefläkt. Infravärmare finns i olika storlekar och med varierande effekt, vilket påverkar hur mycket energi de drar.

Uteservering med infravärmare.



Energiförbrukning per timme


För att förstå hur mycket el en infravärmare drar på en kväll måste vi först titta på den genomsnittliga energiförbrukningen. Infravärmare anges vanligtvis i watt (W) eller kilowatt (kW), och energiförbrukningen beror på effekten och hur länge den används.

En vanlig infravärmare har en effekt på mellan 1 500 och 2 500 watt (1,5-2,5 kW). Om vi antar att infravärmaren har en effekt på 2 000 watt (2 kW), kan vi enkelt beräkna elförbrukningen.


Beräkning av elförbrukningen


Låt oss anta att du använder din infravärmare under en typisk kväll, kanske från kl. 18.00 till kl. 23.00 – totalt 5 timmar.

1. Effekt: 2 000 watt = 2 kW
2. Tidsanvändning: 5 timmar

Formeln för att beräkna elförbrukningen är enkel:


Energiförbrukning (kWh) = Effekt (kW)} x Tid (timmar)


Så om du använder en infravärmare med en effekt på 2 kW under 5 timmar:


2 kW x 5 timmar = 10 kWh



Vad kostar det?


Enligt US Fireplace Store kostar en 2000W infravärmare 255 USD per månad. Men elpriserna skiljer sig åt mellan USA och Sverige, så vad kostar det att driva en infravärmare i Sverige? För att få en uppfattning om hur mycket detta kostar dig i praktiken måste vi multiplicera energiförbrukningen med ditt elpris. Elpriset kan variera kraftigt beroende på var du bor och vilket avtal du har, men vi kan använda ett genomsnittligt elpris på cirka 2 kr per kWh (detta kan variera beroende på säsong och marknadsförhållanden).


10 kWh x 2kr/kWh = 20kr


Med denna beräkning ser vi att kostnaden för att använda infravärmaren under en kväll skulle bli ungefär 20 kr.


Påverkan på elräkningen


Om du använder infravärmaren regelbundet, låt oss säga 3 kvällar i veckan under en månad, skulle det resultera i följande elförbrukning och kostnad:

- Energiförbrukning per månad: 10 kWh/kväll × 3 kvällar/vecka × 4 veckor = 120 kWh
- Kostnad per månad: 120 kWh × 2 kr/kWh = 240 kr

Om infravärmaren används flitigt kan det alltså öka elräkningen med omkring 240 kr i månaden, beroende på din användning och elpris.


Tips för att minska energiförbrukningen


Vi vill inte verka partiska här, eftersom vi säljer en (mer) energieffektiv värmelösning en infravärmare. Men om du ändå valt att välja en annan lösning så vill vi komma med lite tips hur du gör din infravärmare så energieffektiv som möjligt.


1. Välj en energieffektiv modell: Moderna infravärmare är ofta mer energieffektiva än äldre modeller. Investera i en modell som är anpassad för ditt utrymme.
2. Placering är nyckeln: Placera infravärmaren nära där du sitter för att undvika att värme går till spillo.
3. Använd en timer: Se till att infravärmaren inte står på längre än nödvändigt. En timer eller smart plugg kan automatiskt stänga av värmaren efter en viss tid.
4. Komplettera med filtar, kläder och värmedynor: För absolut maximal värme så kan man kombinera värmedynor, kläder, filtar och infravärmare. Det är inte det mest energieffektiva, men det är absolut det varmaste.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.